En sorglig historia (igen)

Det var inte längesedan jag använde den rubriken. Här kommer en till, hämtat ur verkligheten.

Ett äldre par bor i en villa. Maken är utsliten och ligger huvuddelen av dagarna i sängen. Makan har under en längre tid åkt ut och in på sjukhus. Infektioner och bensår som inte vill läka. Efter en längre tids sjukhusvistelse så blev hon klassad som färdigbehandlad. Två veckor på korttidsboende. Därefter skulle hon hem till sin make som näst intill inte orkar ur sängen.

Efter anhörigas påtryckningar så kom kompromissen att makan fick två veckor på korttidsboende och därefter tvåveckor hemma och så skulle det fortsätta. Problemet var att det så småningom blev en veckas korttidsboende och tre veckor i hemmet.

Jag förutsätter att hemtjänsten fått dra ett stort lass när makan varit hemma. Maken har också krävt en stor insats. Den insats som anhöriga gjort före och efter sina jobb ska heller inte förringas.

Denna situation är alltså verklighet i dag. En verklighet där de styrande partiernas företrädare har gått ut i media och hävdat att de ser ett behov av ökade resurser efter 2020. Är det denna verklighet vi vill åldras i. Är inte en kommun med bra äldreomsorg en attraktiv kommun att bo i.

Åke Fridén

Författare: G-nytt

Har sett en brist i lokalbevakning i media. Vill försöka fylla detta tomrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *